Booking

Stuur me een berichtje en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Josua Peter

De band Josua Peter is ontstaan als singer songwriterproject.
Josua begon met het schrijven van zijn eigen nummers toen eerste bandje, waarin hij vanaf zijn 14 speelde, ermee stopte. De band was op een punt beland waarop de bandleden allemaal een andere kant opgingen en er geen tijd en zin meer was om elk weekend op te treden. Van de groepsleden zijn alleen de pianist en Josua doorgegaan in de muziek.

De sound

De muziek van Josua Peter is een mix van folkmuziek, harde rock en blues. Zelf omschrijven ze het als “Theatrale melancholische Soulrock”. Het klinkt als een mix van Alabama Shakes, John Mayer en Ray Lamontagne. Hun muzikale vizier is direct op je hart gericht. Het is dynamisch en breekbaar en zoals ze zelf zeggen: muziek waarbij het kippenvel je op de huid springt.

 

“Kippenvel krijgen van theatrale melancholische Soulrock”

werken als muzikant

Hij kijkt met plezier terug naar de periode met de band en zijn ontwikkeling erna. Hij beseft nu pas goed hoeveel hij toen nog moest leren. Niet alleen van het zakelijke gedeelte dat hoort bij het werken als muzikant, maar ook van het creatieve proces dat nodig is voor het schrijven en componeren van nummers.
Over de songs die hij in die periode schreef zegt hij zelf: “Ze waren niet heel slecht, maar het zijn geen songs die ik nu nog zou gebruiken.” Daarvoor zijn een aantal logische redenen: In de eerste plaats heeft zich ontwikkeld als mens en muzikant, daarnaast heeft hij leren schrijven in een stijl die helemaal bij hem past.

Een nieuwe manier van werken

De verandering in zijn wijze van schrijven vond plaats op het conservatorium, bij een tentamenopdracht. Bij de schrijfopdracht ‘Schrijf over iets waar je geen verstand van hebt’ ontstond een song uit die de basis legde voor zijn nieuwe manier van werken. Het belangrijkste verschil? Niet langer was hij zelf onderwerp.

In deze opdracht werd hij gedwongen te gaan schrijven vanuit een ander perspectief.
Bij deze opdracht viel alles op zijn plaats. Alle jaren ervaring kwamen samen en het nummer vloeide als het ware uit zijn pen. De song die hij toen schreef is tot op de dag van vandaag nog steeds één van zijn favoriete songs.

 

Duidelijke overeenkomsten

Josua is daarna doorgegaan met het op deze wijze schrijven van songs en al snel ontdekte hij een aantal overeenkomsten. Niet alleen waren de songs dramatisch en emotioneel, maar ze hadden ook hetzelfde genre en kwamen sterk overeen in stijl en emotieoverdracht.

Omdat hij veel plezier beleefde aan het schrijfproces en heel graag wat met de songs wilde doen, besloot hij om er een project van te maken.

 

Aan de slag als singer songwriter

In eerste instantie presenteerde hij zichzelf als singer songwriter en maakte hij bij optredens gebruikt van een aantal vaste sessiemuzikanten. Na verloop van tijd kwam hij erachter dat het goed voelde om met deze band muziek te maken. De samenwerking was heel prettig en de inbreng van de bandleden maakte de muziek en de optredens beter.

 

Het ontstaan van de band

Hij heeft toen aan de muzikanten gevraagd of ze met hem de band wilde vormen, iets wat ze allemaal wel zagen zitten. Josua heeft ervoor gekozen om de naam Josua Peter aan te houden, maar nu als bandnaam.

In de samenstelling van de band is inmiddels wel één en ander gewijzigd. Een paar van de jongens waar hij mee begon hadden ook hun eigen muziekprojecten en hadden op een gegeven moment niet meer genoeg tijd om in Josua Peter te steken. Gelukkig waren er genoeg kandidaten om de vertrekkende bandleden te vervangen en is de band in de nieuwe samenstelling weer overal te zien. 

De bandleden

 

Eren Özilhan – gitaar

Florian De Vette – drums

Joren Kuipers – basgitaar

Josua Vroegop – zang, gitaar

Susanne Thiel – Keys

 

Luister