voor boekingen

Stuur me een berichtje en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

biki baya

Fela Kuti (Een Nigeriaanse muzikant) zei: ‘’You cannot sing African music in Proper English…’’ 

Laat we maar gelijk met de deur in huis vallen door te zeggen dat hij gelijk heeft. Er schuilt zó een rijke geschiedenis in Afrika, zo veel pracht en tegelijkertijd zoveel pijn. Deze pracht en pijn vind je terug in de 2000 talen die daar zijn ontstaan. Dit kan je onmogelijk in het Engels tot zijn recht brengen. 

Daarom willen wij ook geen poging wagen tot het brengen van een slap aftreksel van iets puurs. Wij brengen een ode, geen claim naar het origineel maar een verwijzing naar iets dat prachtig en helaas nog steeds onbereikbaar is voor vele. 

“Een Ode Aan Zuid-Afrika! Zo luidt ons mantra.”

High Life

Dit is een muzieksoort die veel voorkomt in Afrika. Het zijn nummers waarin het ontbreekt aan de opbouw (intro, verse, course), ze hebben een eenvoudig motief en bestaan meestal uit een paar akkoorden die door het hele nummer terug blijven komen. Het draait in deze muziek om de ritmes!

 

Desert Blues

Desert Blues is een fusie tussen blues, rock en de muziek van de rondom de Sahara. Het genre werd voor het eerst ontwikkeld door en buiten Afrika gepopulariseerd door Ali Farka Touré. Andere bekende Desert Blues muzikanten zijn Amadou Balake, Tinariwen, Mdou Moctar and Bombino.

Josua Vroegop en Joris Ram

Biki Baya is een muziekcollectief gevormd rondom Josua Vroegop en Joris Ram.
Het ontstaan van Biki Baya is grotendeels terug te brengen naar Josua. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en namen de Zuid-Afrikaanse muziek mee toen zij naar Nederland verhuisden. Daardoor kreeg Josua deze muziek in zijn jeugd veel te horen en muzikaal als hij was, begon bij hem langzaamaan het idee te ontstaan om deze muziek ooit zelf te gaan maken.

De ideeën van deze songs zaten dus al langere tijd in Josua’s hoofd, het moest er alleen nog uit…

 

Afrikaanse nummers

Op het conservatorium leerde Josua en Joris Ram elkaar kennen. Joris was een medestudent en bassist en iemand met een uitstekend gevoel voor ritmes.

Op een zeker moment vertelde Josua hem dat hij ideeën had voor wat Afrikaanse nummers en vroeg aan Joris of die daar samen met hem eens naar zou willen kijken.

Toen Joris Josua hoorde spelen, begreep hij direct hoe de muziek moest voelen en hoe het gespeeld zou moeten worden. Ofwel, naar welke ritmes en welk geluid Josua opzoek was.

Het klikte tussen de mannen. Prive en muzikaal konden ze het goed met elkaar vinden en ze vonden het leuk om met elkaar samen te werken. Er werd besloten om er mee door te gaan: Biki Baya was een feit.

Uitbreiding band

Eerst werd de band aangevuld met een drummer en later kwam er ook een gitarist bij.

Op een gegeven moment kwam het besef dat het niet zo leuk is om deze muziek met zo’n kleine groep te maken. De band is toen op zoek gegaan naar muzikanten die bij dit concept passen.

Langzamerhand is Biki Baya uitgegroeid tot een muziekcollectief die in wisselende samenstellingen samenspeelt.

Biki Baya schrijft en componeert zijn eigen nummers. De muziek is geïnspireerd op de High Life en Desert Blues.

Muziekcollectief

Het collectief bestaat uit topmuzikanten die in staat zijn om ook op een instrument van een wat mindere kwaliteit hele goede muziek te maken. Zij begrijpen de sound, zijn in staat om ritmes en muzieklijntjes snel op te pakken en weten tegelijkertijd hun eigen geluid aan de muziek mee te geven. Dit maakt dat de band elke keer anders klinkt.

 

Vol en niet te netjes

De sound van Biki Baya valt te omschrijven als ‘niet te netjes’ en ‘vol’. Het draait bij Biki Baya vooral om de combinaties van ritmes en klanken. De klanken van de blije liedjes zonder mineurakkoorden uit het zuiden van Afrika en van de “Desert Blues” uit het noorden.

 

Zomerse feestmuziek

Als je op zoek bent naar warme zomerse feestmuziek, dan zit je bij Biki Baya dus helemaal goed, want de muziek is een regelrechte sfeermaker. De ritmes en warme klanken zijn aanstekelijk en daardoor lukt het de band elke keer weer om er een swingend feest van te maken.

Zodra de warme klanken door de lucht schallen kan je niet stil blijven zitten en wil je meebewegen en dansen.

Biki Baya is een muziekcollectief bestaande uit zanger, bassist, gitaristen, percussionisten, blazers, aangevuld met backing vocals (zangeressen).